SKRATKY -military slovník

STRIHY BOJOVÝCH UNIFORIEM:
ACU (Army Combat Uniform) - strih v súčasnosti používaný US armádou, ktorý nahradil starší strih BDU. Ide o strih dvomi vreckami v páse, dvomi bočnými kapsami nad kolenami (sú zošikmené), dvomi vreckami vzadu a pod kolenami dve menšie kapsy. Zdvojená látka na kolenách a zadku.

BDU (Battle Dress Uniform) - dlhé roky použivaný v US armáde. Ide o strih s dvomi vreckami v páse, dvomi bočnými kapsami nad kolenami a dvomi vreckami vzadu. Zdvojená látka na kolenách a zadku.

BW (BundesWehr) - používa ho novodobá nemecká armáda. Ide o jednoduchý strih s dvomi vreckami v páse, dvomi kapsami nad kolenami a jedným vreckom vzadu.

BH (BundesHeer) - používa ho novodobá rakúska armáda.


SFU (Special Forces Uniform) -novší strih používaný US armádou. Vyznačuje sa tým, že ruky do vreciek vkladáme z hora a nie ako u klasických nohavíc. Má dve bočné zošihmené kapsy a nad nimi menšie vnútorné vrecká, malá kapsička na pravej nohavici, dve vrecká v zadu. Zdvojená látka na kolenách a zadku.

TCU (Tactical Combat Uniform) - novší strih používaný US armádou. Je podobný, ako strih ACU - dve vrecká v páse, dve kapsy nad kolenami (sú zošikmené), dve vrecká vzadu, pod kolenami dve menšie kapsy a navyše dve menšie kapsy okolo rozporku. Zdvojená látka na kolenách a zadku.

CPU (Combat Patrol Uniform) - strih navrhnutý pre poľskú armádu, ktorý používajú od roku 2010. Je veľmi podobný strihu ACU.

TDU (Tactical Dress Uniform) - novší strih používaný US armádou. V páse a vzadu po dve vrecká, dve bočné kapsy (sú zošikmené) a ďalšie dve menšie kapsy pod nimi. Zdvojená látka na kolenách a zadku.

F1 - v minulosti používané francúzkou armádou, neskôr upravené na F2. Na konci nohavíc je gumička, dve vrecká v páse a dve bočné kapsy.

M65 - strih bol používaný US armádou. Vrecká v páse a vzadu sú kryté, dve bočné kapsy.

 

Led svietidla a baterky  Poľovnícke oblečenie  Zbrane a strelivo   Nože Baterky Ďalekohľady  Fotopasce Survival Vzduchovky Victorinox Vreckové nože Pištole